Viimeinen postaus: Ansaintalogiikka, kiertotalous ja pohdintoja kurssista

 Olipas melkoinen kurssi. Mistä aloittaisin.. Aloitetaan vaikka tuosta viimeisestä luennosta ja ansaintalogiikan ja kiertotalouden kombinaatiosta. 

Kuten totesin Teamsissa, niin ansaintalogiikka oli hämärän rajamailla. Hirveän vähän löytyi tietoa mistään ja jo termi sai hieman käsikarvat pystyyn. Mikä ihmeen ansaintalogiikka. Luojan kiitos tähänkin saatiin selvyyttä. Itse jotenkin vierastan varsinaisesti termien sanasta sanaan opettelua ja tässäkään ei sellaista ehkä ole. Voidaan sanoa kenties, että kiertotaloudessa pyritään vähentämään tavaroiden ja tuotteiden kehittämisestä ja tuottamista ja keskitytään tavaroiden ja palveluiden vuokraamiseen, jakamiseen ja kierrättämiseen. Tuotantotalous tehtävä itseasiassa avasi tätä jo hieman, tein itse tehtävän Swappiesta, mikä on tullut tutuksi ainakin Youtuben mainoksissa ;) 

Ansaistalogiikka ja kiertotalous siis nivoutuvat yhteen ja sulautuvat minun mielessäni hyvin yhteen. Sitran sivuilla kiertotaloudesta olikin kattavasti tietoa. Sivut voisi tosin joku räjäyttää, sen verran epäselvät ovat :) 



Kiertotalous kiteytettynä yllä olevassa diassa. Nappasin opintomateriaaleista, toivottavasti tämä on ok. Kiertotaloudessa materiaalit eivät siis päädy samantien roskikseen ja kaatopaikalle vaan kaikki hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti jatkojalostukseen. Mahtavaa. 


Asia selvä. Ai niin ja sitten tuli vielä yksi uusi sana omaan sanavarastoon: alustatalous. Mikä ihme? No, uusi talouden ala, jossa yritys tarjoaa teknisen alustan, jonka päälle yritys tai yksityinen henkilö, eli kuka tahansa, voi luoda jotain, joka tuottaa lisäarvoa. Ensimmäisenä tuli tietenkin mieleen "kaikkien" tietämä Airbnb, Über ja Foodora / Wolt. Selkeä esimerkki ja avaa käsitteen ainakin minulle täydellisesti, joten tämä osuus jää lyhyeksi.

Ja sitten se kaikkia jännittävin asia, tai ainakin opettajia kiinnostava. Mitä mieltä Petra oli kevään 2021 kurssista?

Laaja paketti, paljon tietoa. Hyvä pohja kaikelle ja toivon, että näille asioille olisi tarjolla myös syventäviä opintoja. Opinko sitten mitään? Kyllä ehdottomasti! CRM:n käytöstä ja Dynamics365 järjestelmästä sai huisin paljon eväitä ihan konkreettista työhön liittyviä asioita varten. Alusta- ja kiertotalous on ollut sinällään tiedossa, mutta missään en ole kuitenkaan perehtynyt asiaan. Ja jotenkin sivuuttanut osittain asiaa, vaikka sisällöntuotannossa olen tehnyt hiilijalanjäljestä ja kiertotaloudesta muutenkin esimerkiksi somepostauksia. On ollut mielenkiintoista keskustella asioista ja itseasiassa olen saanut paljon myös vahvistusta siitä, että tietyt asiat ovat itsellä erinomaisesti hallussa, mutta myös sitä, että asioihin laajemmin perehtyminen kannattaa. Lisäksi opiskelutyylinä virtuaalimaailma ja sen tuomat mahdollisuudet on itselle mainio muoto. 

Vähän ehkä naurattaa oma loikkiminen asiasta ja asioiden vierestä tekstejä kirjoittaessa. Omaa mielenkiintoa lähellä on kuitenkin data. Se on varmasti jo tullut selväksi ja siitä oppiminen ei lopu koskaan. Termistöäkin on sen verran paljon, etten tiedä missä vaiheessa uusien termien keksiminen loppuu, ehkä ei koskaan. Rajantonta, kuten data ja tieto, sekä järjestelmien tuomat mahdollisuudet. Digitaalinen markkinointi osuus avasi silmiä todella paljon ja on sisällään vaarallinen aihe, että kun kerran pääsee Googlailun makuun aiheesta, huomaakin istuneensa puoleen yöhön tietokoneella lueskellen erilaisia artikkeita ja tietoa aiheesta. 

On kyllä takki hieman tyhjä. Kova kevät ollut. Blogin pitäminen muistutti itseä taas siitä, että ehkä olisi aika taas aloitta omien ajatusten jäsentely kirjoittamisen kautta ja miettiä, sekä pohtia asioita. 


Kiitos.


*Petra

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakkuuden hallinta part. 2

Dynamics365 -järjestelmä: Pohdintaa ja mietteitä luennon jälkeen